Tjejer och dataspel

Den senaste tiden har det varit mycket prat om kvinnornas plats i spelvärlden. Det har kommit uppgifter om kvinnor som har blivit hotade till livet för att de spelar, och att många kvinnor spelar under mansnamn för att slippa kvinnohat när de spelar. Det är galet. Varför spelade har blivit en fråga om jämställdhet mellan könen är märkligt, alla kan spela – oavsett kön, ålder eller ursprung. 

2015 måste bli året då kvinnornas spelande är i fokus. Det behövs för att män (vanligtvis är det dock oftast pojkar) måste lära sig att kvinnorna är lika kunniga inom spelande som män är (eller tror sig vara). En god nyhet är att svenska Datapselsbranschen nu tänker hjälpa utvecklarna att bli bättre på att ta fram även starka kvinnor i spelen. Det är faktiskt så att i många spel (de flesta till och med) är kvinnoporträtten mycket hemska, och självklart bidrar det till synen på kvinnor som spelar. Hur Dataspelsbranschen ska anstränga sig har man skrivit om i denna artikel från smp. Läs gärna den då den är både lärorik och intressant.

För att öka jämställdheten bland datorspelarna kan man också hoppas att de som anordnar nästa års spelmässa ger mycket plats för tjejerna. Kanske har fokus på kvinnliga dartspelare? Det finns ju faktiskt, mot vad många tror. Om du är en tjej som spelar dataspel borde du själv ta tag i saken, för säkerhetsskull. Det är inte så svårt att få plats på en mässa – allt du behöver är att kontakta de ansvariga plus ta fram eventuell marknadsföring på plats, som rollupps, vilket en kan beställa från http://ateljelundkvist.se.

Vill du läsa om hur det var på årets spelmässa rekommenderas denna artikel från Nöjesbladet “spela”. Där skriver man ingenting om de kvinnor som spelar, men kanske kommer Alfred Holmgren (som skrivit artikeln) nästa år ha brudarna i fokus.