Stora kvällstidningar stoppas ha utländsk spelreklam

slot-machine-2304135_640De stora kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet får inte längre ha utländsk spelreklam på sina sajter. Detta efter ett beslut från Lotteriinspektionen.

Vi har tidigare skrivit om spelreklam i form av lockande med bluffvinster. Men nu kan spelreklamen och därmed bluffarna komma att minskas. Expressen och Aftonbladet har länge tjänat pengar på att publicera utländska spelbolags reklam, men det har Lotteriinspektionen nu satt stopp för. Det är alltså förbjudet att främja utländska spel för dem.

Minskad spelreklam framtida mål

Spelreklam har länge varit en stor diskussion då många spelbolag lägger enorma summor på detta. Något som påverkar både individen och marknaden. Men nu kommer ännu ett steg mot minskad reklam, på initiativ av Lotteriinspektionen. Det pågår även andra satsningar mot minskad spelreklam.

Tidningarna överklagade utan framgång

De två stora kvällstidningarna överklagade Lotteriinspektionens beslut med argumentet att ska strida mot EU-rätten, men utan framgång. Mediehusen fock inget gehör hos förvaltningsrätten. Om Expressen och Aftonbladet ändå publicerar reklam med länkar till utländska spelbolag så kommer de att få betala 45 000 kronor per dag som de påträffas på deras sajter.

”Denna långa process fortsätter nu med nya turer i rättssystemet i rättssystemet, trots att vi tidigare till och med varit i både Högsta domstolen och Europadomstolen för att hävda rätten att få sprida kommersiella budskap i form av reklam för lagliga, börsnoterade och ofta svenskägda bolag som verkar inom EU”, säger Expressens chefredatör till Dagens Media.