Spelappar tas bort

Senaste nytt inom spelvärlden är att Lotteriinspektionen fått Apple att ta bort ett 40-tal spelappar från deras Appstore. Det handlar om appar från utländska spelbolag och Lotteriinspektionens påtryckningar får nu kritik.

4916010-apple-iphone

Apple har nu stoppat ett antal appar från spelbolag i företagets svenska Appstore. Det rör sig sammanlagt om ett 40-tal appar och alla kommer från utländska spelbolag. Detta har de gjort efter påtryckningar från Lotteriinspektionen. Inspektionen skickade i början på året ett brev till Apple där de stod att spelbolagen bryter mot Apples egna regler eftersom de inte har något tillstånd i Sverige, skriver Dagens Nyheter.

Fortsatt spel i övriga kanaler

Detta innebär att medlemmar hos exempelvis Unibet och Bet365 inte kan ladda ner deras appar till sina Iphones. Har man redan appen ska det fortfarande gå lika bra att spela i den och det fungerar även lika bra som förr att spela i mobilens webbläsare eller på datorn. De användare hos de casinon som inte har någon mobilversion, som exempelvis Megascratch, är inte påverkade överhuvudtaget av nyheten.

Lotteriinspektionen får kritik för sitt agerande

Att Lotteriinspektionen har blandat sig in i privata företags affärer och fått Apple att ta bort spel, har kritiserats av många. Bland annat har Branschföreningen för onlinespel gått ut och sagt att Lotteriinspektionen har tolkat sitt mandat väldigt vitt och att man aldrig hört talas om att inspektionen gått in och kontaktat privata bolag för att upplysa dem om deras interna regler. På föreningen säger man även att man inte kan tänka sig att detta bryter mot Apples regler eftersom Apple inte befinner sig i Sverige och kan erbjuda spelen härifrån. Man väntar sig att Apple inom ett par veckor tar tillbaka apparna eftersom man tror att det hela rör sig om ett missförstånd. Läs mer.