Fler söker hjälp

Allt fler söker hjälp för att komma över spelmissbruket, främsta ökningen är dock bland kvinnor som är anhöriga till spelande män – men oavsett kan man se en markant ökning från tidigare år.

betala online spelTidigare har vi skrivit om hur allt fler unga fastnar i spelmissbruk, en trend som nu kan komma att vändas eftersom att allt fler söker hjälp för sina spelproblem. Vad Sydsvenskan nu kan rapportera är nämligen en starkökning av samtal till Nationella stödlinjen för spelberoende under perioden maj till augusti mellan år 2014 och år 2015, plus att en hel del hör av sig via mejl. Det innebär en ökning om 21 procent mellan åren och chanserna är goda att man ser en ökning av personer som söker hjälp för sina missbruk även detta år för samma period. Det är dock något som man får vänta med att se då vi måste komma genom perioden först, och än så länge knappt kommit genom maj. Men prognosen är alltså lovande.

Många unga som hör av sig

En anmärkningsvärd sak med personerna som hör av sig till stödlinjen är att det mest är unga personer. Och anledningen till detta misstänker Anne H Berman som arbetar som ansvarig för Stödlinjen och är utbildad docent i klinisk psykologi är för att man lanserat en ny självhjälpssajt, vilket är något som lockar en yngre grupp. På denna sajt kan vem som helst göra övningar kopplade till just spelmissbruk och där också testa sig själva för att se hur pass utsatt man är för att hamna just i missbrukskategorin. Något som man från Stödlinjens sida också sett gett fler förfrågningar på chatten som finns på denna sajt då människor som gjort övningarna börjar reflektera över sina spelvanor och också har frågor och andra funderingar kring detta. Något som dock inte är fullt lika positivt för 2015 års siffror är att färre ringer till linjen som själva är i ett spelberoende, men däremot har samtal från anhöriga ökat och det tror man kan bero på att spelande online ökar i rasande takt vilket gjort spelandet mer tillgängligt och även mer synligt i hemmet – det är lättare att upptäcka om en person i ens närhet har ett problem med sitt spelande på ett annat sätt än vad man kunde förr.