ATG vill erbjuda fler typer av spel

Svenska ATG, som ägs av svensk travsport och Svensk galopp, vill erbjuda fler typer av spel. Förebilden är franska PMU, som också har sitt ursprung inom trav och galopp.

ATG står för Aktiebolaget krav och galopp, och är ett aktiebolag som agerar samverkansorgan för alla typer av spel på hästar i Sverige. Företaget är det enda i Sverige som har tillstånd att arrangera spel på hästar. Förhållandet mellan ATG och svenska staten är en aning speciellt: det är t.ex. staten som tillsätter styrelseordföranden, och hälften av medlemmarna i styrelsen.

Ett flertal av de mest kända spelen i Sverige ägs av ATG, däribland V65, V75 och Dagens dubbel. Intäkterna sjunker dock, inte minst till följd av konkurrensen från andra typer av spel, som poker och casino på nätet. Därför sneglar ATG:s VD Anders Skarplöth nu mot Frankrike.

Den franska motsvarigheten till ATG heter PMU (Pari mutuel urbain), och ägs precis som ATG av landets galopp- och travförbund. PMU grundades 1930. Efter att intäkterna hade sjunkit under 2000-talets första år fick det franska företaget 2010 tillstånd att bedriva spel på hästar på nätet. Man fick även tillstånd att ge sig in på nätpokerns område.

Kanske har detta inneburit räddningen för PMU, det är en aning för tidigt att uttala sig om. Företaget går bra, men långt ifrån alla är nöjda. Chefen för PMU fick sparken eftersom ägarna tyckte att han koncentrerade sig för mycket på de nya spelen, och glömde bort hästarna. Det är nämligen fortfarande spel på hästar som är företagets grund, och med tanke på vilka som äger det finns det många som önskar att det ska förbli så.

ATG gör som PMU

Om man ska kalla PMU:s ökade intäkter för en succé eller ej är kanske för tidigt att uttala sig om. Spelandet på hästar minskar i Frankrike, men det är svårt att tänka sig att det skulle bero enbart på att PMU har breddat sig. Bredda sig vill alltså även ATG göra nu, i form av betting på sport, lotterier och olika typer av nummerspel. Kanske känner man att det brinner i knutarna: omsättningen har minskat med sju procent.

Den viktigaste frågan är dock om detta kommer att fungera. Det är inte troligt att den svenska riksdagen kommer att gå med på att enbart låta ATG få tillstånd att bedriva spel vid sidan av Svenska spel. Den nya civilministern Ardalan Shekarabi har aviserat att det kan komma att införas ett licenssystem för spelbolag i Sverige. Det var ett liknande system som gjorde det möjligt för PMU att ge sig in på nya spelmarknader i Frankrike. Något sådant kommer dock inte att införas i en handvändning. Tidigast 2018, säger en sakkunnig.

Många hoppades nog att moderaterna skulle införa ett licenssystem efter valet 2010. Så blev inte fallet, trots att det fanns många förespråkare för detta inom partiet. Många spelbolag valde då att etablera sig på Malta, och koncentrera sig på spel på nätet. Därifrån har de kunnat skapa spelsajter som vänder sig till invånare i samtliga europeiska länder, och kringgått samtliga länder spellagstiftningar. Dessa företag kommer nog att bli kvar på Malta, oavsett om Sverige inför ett licenssystem eller ej.

Däremot kanske licenssystemet skulle attrahera nya aktörer. ATG kommer troligen att få en hel del konkurrens, om sakerna skulle gå deras väg till slut.